OBRADA STAKLA
 • • pjeskarenje (matiranje) stakla
  • brušenje stakla svih debljina i oblika
  • bušenje rupa na staklu
  • polukružni i četvrtasti izrezi na staklu
  • fazetiranje stakla i ogledala
  • uokvirivanje stakla i ogledala
  • izrada staklenih stolova, polica, vitrina, vratnica

obrada_stakla2

KAKO DO NAS?

agt_home2

NAŠ PARTNER
guardian_logo

Staklo nam daje velike prednosti u pogledu arhitekture prostora u kojem živimo. No staklo nema osobitu karakteristiku toplinske izolacije te se na mjestima ostakljenja pojavljuje gubitak topline. Jedna od glavnih zadaća moderne proizvodnje stakla je ograničavanje i smanjivanje emisije topline, odnosno spriječavanje gubitka topline kroz ostakljene površine.

Prvi korak je upotreba izo-stakla kojim se poboljšava toplinska zaštita i smanjuju se gubitak topline kroz ostakljene površine. Najbolje karakteristike toplinske izolacije možemo postići izo-staklom sa poboljšanim karakteristikama unutar samog prostora između dva stakla.

 

izolacija

Najznačajnije poboljšavanje u pogledu smanjenja emisije topline dobiva se upotrebom NISKO EMISIONIH STAKALA - LOW-E u kompoziciji izo-stakla. Ako želimo blokirati gubitak toplinske energije iz prostorije, unutrašnja strana izo-stakla (strana prema prostoriji) mora biti LOW-E staklo. Tada dopuštamo ulazak sunčeve energije u prostoriju koja doprinosi grijanju prostorije. Nisko emisiona stakla karakterizira osobito selektivan sloj molekula oksida deponiranih na površinu stakla koji reflektira samo toplinsko zračenje.

Kroz stakla niske emisije gubi se manje topline jer se energija vraća u prostor iz kojega potječe. Dodatno poboljšanje odnosi se na primjenu inertnih prlinova u međuprostoru kompozicije izo-stakla. Dakle, zamjenjuje se suhi zrak čime se postiže veća moć toplinske izolacije i smanjenje koeficijenta prolaza topline. Kombinacijom nisko emisionih (LOW-E) stakala i upotrebom inertnih plinova u kompoziciji izo-stakla dobivamo vrhunske performanse. Takvo staklo ne samo da utječe na smanjenje troškova grijanja već je indirektno uključeno u zaštitu okoliša smanjenjem ukupnih potrebnih količina energije i samim time i smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu.

usteda_energije

Prema studiji „Generalne direkcije za energiju“ pri Europskoj komisiji, ako bi se sva jednostruka stakla u stanovima Europske unije zamijenila izo-staklima s LOW-E, uštedjelo bi se energije oko 1 gigajoule/god = 11 milijardi eura.

kvrijednosti

Ugradnja izo-stakla s LOW-E umjesto običnog izo-stakla predstavlja trošak koji se vraća za manje od 5 godina kroz uštedu energije zagrijavanja.

Razlozi ugradnje izo-stakla s LOW-E:

 • ušteda na grijanju, smanjuje troškove života
 • smanjenje emisije zagađenja, narušavanja prirode i klimatske ravnoteže
 • povećanje komfora prostora
 • ostaju nam financijska sredstva za druge potrebe i povećanje životnog standarda

Napomena: Kako znati je li ugrađeno i kako je ugrađeno low-e staklo?
Kod običnog izo-stakla, ako upalite upaljač plamen u odrazu na staklu će biti žut ili žućkast, a kod low-e stakla plamen će biti ljubičasto plavkast!!!
Važno je napomenuti da prilikom montaže stakla obično staklo dolazi sa vanjske strane, a sa unutarnje strane dolazi LOW-E staklo!!!