OBRADA STAKLA
 • • pjeskarenje (matiranje) stakla
  • brušenje stakla svih debljina i oblika
  • bušenje rupa na staklu
  • polukružni i četvrtasti izrezi na staklu
  • fazetiranje stakla i ogledala
  • uokvirivanje stakla i ogledala
  • izrada staklenih stolova, polica, vitrina, vratnica

obrada_stakla2

KAKO DO NAS?

agt_home2

NAŠ PARTNER
guardian_logo

thumb_izo_staklo_04

IZO-STAKLO je naš glavni proizvod! Obavljamo izradu svih vrsta izo-stakla! Posjedujemo sve potrebne ateste od Instituta IGH d.d.!

Na suvremenoj izo-liniji izrađujemo dvoslojno ili troslojno izolacijsko staklo raznih debljina i dimenzija. Ovisno o namjeni nudimo sve kombinacije stakla: prozirna, reflektirajuća, polureflektirajuća u raznim bojama, nabavljena od renomiranih europskih proizvođača.

 


Prednosti zbog kojih je izo-staklo traženo su:

 • izuzetno jednostavno održavanje
 • ušteda toplinske energije
 • spriječava kondenzaciju vlage
 • poboljšava zvučnu i toplinsku izolaciju
 • rok trajanja izo-stakla je i do 30 godina.

Izo-staklo je stakleno tijelo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenim najmanje jednim hermetičkim zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom, a sastoji se od:izo_staklo_07

 1. staklo
 2. međuprostor (zrak ili plin)
 3. alu-profil
 4. molekular – upijač vlage
 5. butil
 6. tiokol, hot-melt, silikon

 

Za više informacija oko vrsta, osnovnih karakteristika te prednosti IZO-stakla predlažemo da preuzmete donju pdf datoteku ili kliknite "Više..."!

DEKOR-izo-staklo.pdf

 

TEHNOLOŠKI POSTUPAK IZRADE IZO-STAKLA

Bez obzira na to kakav je tehnološki proces (ručni ili strojni: poluautomatski ili automatski) mora osigurati slijedeće operacije:

a) PRAVILNO REZANJE I LOMLJENJE STAKLA
Stakla koja se spajaju u izo-staklo moraju biti istih dimenzija radi pravilne ugradnje. Ako rubovi nisu poravnati onda se izo-staklo oslanja na samo jedan rub te pri ugradnji dolazi do deformacije izo-stakla.

b) PRANJE STAKLA DO POTPUNE ČISTOĆE
Staklo nakon pranja mora biti potpuno čisto. Svaka prljavština na staklu predstavlja prepreku kod lijepljenja stakla sa tiokolom.

c) POTPUNO SUŠENJE STAKLA
Staklo mora biti potpuno suho da bi išlo dalje u proizvodnju jer samo suho staklo je ljepljivo sa tiokolom.

d) PRAVILNO I RAVNO REZANJE ALU-PROFILA
Alu-profili moraju biti odrezani ravno i pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na dužinu. Također alu-profili moraju biti rezani na točnu dimenziju i jednakih stranica da okvir bude pravilnog oblika.

e) PUNJENJE ALU-PROFILA MOLEKULAROM
Alu-profili moraju biti napunjeni prema naputku proizvođača molekulara. Napunjeni alu-profili ne smiju čekati na ugradnju u izo-stakla više od 8 sati jer oni kroz to vrijeme upijaju vlagu i smanjuju svoju djelotvornost.

f) SPAJANJE KUTEVA ALU-PROFILA
Spoj profila i kutnika mora biti pravilan jer je već sam po sebi kritična točka u nepropusnosti izo-stakla.

g) JEDNAKOMJERNO NANOŠENJE BUTILA PO CIJELOJ DUŽINI ALU-OKVIRA
Butiliranje mora biti potpuno i jednakomjerno po cijeloj dužini alu-profila i s obje strane. Kutevi moraju biti pažljivo butilirani. Butil također mora biti pravilno zagrijan na određenu temperaturu jer ako je previše zagrijan razlit će se po okviru izo-stakla, a ako je previše hladan neće se dobro zalijepiti za okvir.

h) JEDNAKOMJERNO PREŠANJE STAKLA SA ALU-OKIVROM
Prešanje je od izuzetne važnosti za izo-staklo jer samo pravilno i jednakomjerno prešano izo-staklo ima odgovarajuće izolacijsko svojstvo. Ako izo-staklo nije pravilno prešano ono ima kritične točke u kojima dolazi do jačeg propuštanja zraka i vodene pare koji skraćuju vijek trajanja izo-stakla.

i) JEDNAKOMJERNO NANOŠENJE TIOKOLA PO CIJELOM OPSEGU IZO-STAKLA
Lijepljenjem izo-stakla ugrađuje se element koji je najvažnija zaštita slijepljene veze izo-stakla. Tiokol masu treba nanijeti u sloju debljine 4 mm, a ako je izo-staklo punjeno plinom odnda do 6 mm. Lijepljenje izo stakla vrši se u vodoravnom položaju osim kod automatskih strojeva.

DEFORMACIJE IZO-STAKLA

Vidljive deformacije su: nepravilan odraz slike okoliša, orošavanje izo-stakla u međuprostoru, pucanje stakla, pojava duginih boja. Nevidljive deformacije su: promjene vrijednosti toplinske izolacije, povećanje napetosti stakla. Nevidljive deformacije mi kao promatrači ne možemo uočiti, već ih mogu utvrditi samo specijalizirane institucije ili laboratorij. Takve deformacije imaju za krajnji rezultat trajni gubitak djelotvornosti izo-stakla.thumb_izo_staklo_08

Nepravilan odraz slike okoliša posljedica je iskrivljenja cijele staklene ploče ili komada stakla ugrađenog u izo-staklo.
Dugine boje se pojavljuju kao posljedica masnih mrlja na loše opranom staklu. Staklo u principu nije masno, ali se može zamastiti prilikom transporta ili skladištenja. Ako se staklo pere toplom vodom i ako se koriste primjereni detergenti takve masnoće bi uvijek trebale biti oprane. Mogući uzrok pojave duginih boja na staklu su tzv. interferencije svjetlosti. Interferencije svjetlosti vidljive su pod određenim kutem upada zraka svjetlosti na staklo u obliku mrlja duginih boja koje sliče na masne mrlje na površini vode. Ako se staklo pritisne oblik mrlje se mijenja. Tu pojavu možemo usporediti sa nastankom duge, dakle sa lomom zraka svjetlosti kroz prozirnu zavjesu kada se otvara dio spektra boja.

MANIPULACIJA I TRANSPORT IZO-STAKLA

thumb_izo_staklo_10Tijekom prenošenja radi ukrcaja, iskrcaja i ugradnje izo-staklo ne smije se oslanjati na kuteve i ne smije se na kutu rotirati kao što se radi na jednostrukim staklima. Razlog je tome što je kut sam po sebi već kritična točka u trajnosti izo-stakla, a dodatna naprezanja mogu izazvati oštećenje veze staklo-profil. Transport izo-stakla mora se vršiti u istom okomitom položaju tj. tako da su oba stakla jednakomjerno naslonjena na podlogu.

UGRADNJA IZO-STAKLA

Izo-staklo kada se ugrađuje ne smije biti opterećeno nikakvim pritiskom, već mora u svom okviru stajati bez opterećenja koja bi stvarao isti taj okvir. U okvir se oko izo-stakla moraju postaviti podmetači koji će osigurati da staklo nije u dodiru sa okvirom. Prostor oko izo-stakla u okviru mora biti dobro zabrtvljen da se u tom utoru ne kondenzira vodena para i da u njega ne prodire voda. Ako se izo-staklo ugrađuje u okvir silom ili se podmetači ugrađuju silom dolazi u staklima do povećanja napetosti i do deformacije.

Dakle, za dio deformacija krivica je u nepravilnoj ugradnji, a ne staklu. Ukoliko okomiti i vodoravni nosivi profili nisu ravni cijelom svojom dužinom i ako nisu paralelni zaista je nemoguće ugraditi izo-staklo tako da njegove plohe budu cijelom svojom površinom po cijelom pročelju paralelne.

IZO-STAKLO KAO ZVUČNA IZOLACIJA

Da bi smo zaštitili zdravlje trebamo se zaštiti i od buke. S obzirom da nije moguće izolirati sve izvore buke moramo pronaći način da spriječimo dolazak samo neusklađenih i složenih zvučnih valova.

Glavni čimbenik smanjenja buke pomoću stakla je njegova masa, a ona se najlakše uočava kroz debljinu stakla. Što je staklo deblje, što ga više ima veća je njegova masa i s tim je bolje njegovo svojstvo zvučne izolacije.

Laminirana stakla imaju veću moć izolacije zvuka u odnosu na jednostruko staklo iste debljine. Iz tog je razloga laminirano staklo uvijek bolje rješenje za povećanje moći zvučne izolacije nego što je jednostruko staklo, zbog toga što folija između dva stakla smanjuje elastičnost stakla.

zvucna_izolacija